onsdag 9 november 2016

Vinprovning 2016 hos Gastro-Import AB eller MAN BLIR ALLDELES TÅRÖGD

För fjärde gången har vi begått Vin- och Delikatessprovning hos Gastro-Import och redaktören påstår utan krusiduller att det här var den bästa hittills !

Den värme, glädje och entusiasm som våra värdar möter oss med gör att man blir alldeles tårögd.

Jimmy (kock & mysgubbe), Vår egen underbara Cara (sommelier),
Andreas (Chefen),Caroline (Jimmy´s goa dotter och hjälpreda i både servis och kök)


Oscar II hälsar deltagarna varmt välkomna och ett särskilt välkommen 
tillbaka till vår favoritsommelier Cara.



Därefter var det Andreas tur. Andreas är VD för Gastro-Import och 
dessutom son till både Janne och Inger. Andreas berättade om företagets
fantastiska utveckling under de 19 år som han lett verksamheten. 
Han började 1997 och det dröjde inte länge förrän hans kompis 
Jimmy anslöt. Idag börjar man närma sig 30 anställda och 100 miljoner i 
omsättning. En riktig framgångssaga. Bra gjort grabbar.

Så var det då dags för Cara och under andäktig tystnad berättade hon 
om begreppen VINIFIKATION och VITIFIKATION och det kom så 
mycket intressant information att redaktören inte riktigt hann med att 
anteckna. Församlingen får helt enkelt googla men i en väldigt förenklad 
version kan vi väl säga att hon tog med oss på en fascinerande resa från 
druva till flaska. 

Med tanke på hur gott det smakar så blir man förundrad när Cara berättar 
om jäsningsprocessen som kanske inte alltid doftar så gott. Hon använder 
uttryck som stall, breda smaker och rentav hästavföring. 

Vidare så fick vi höra om de gamla grekerna som lagrade vinerna i lerkrus
som de rentav grävde ner med ibland tråkigt resultat eftersom krusen hade
en tendens att går sönder. Då uppfanns fatet där det franska, naturligtvis,
ger en elegantare smak än den porösare amerikanska eken. Den svenska
eken är alldeles för hård och kan ej användas men passar å andra sidan
betydligt bättre när man vill bygga sig ett regalskepp. 



Vad bjöd Cara oss på - Jo  2 Chianti och 2 Rioja.


Barone Ricasoli 2015 - Nr 2700 - 89:-
Toscana - Chianti
Lagrad på ståltank. Huvuds. Sangiovese

Kryddig smak med inslag av fat, körsbär
lagerblad och kanel.
Lite tunt tyckte många. Klarar sig inte
riktigt på egen hand. Behöver mat,
kanske bra till en buffé.


Fonterutoli 2014 - Nr 32229 - 149:-
Toscana - Chianti Classico
14 månader på franska ekfat. Sangiovese.

Betydligt mer kryddig smak  med inslag av
körsbär, mintchocklad, plommon, kaffe
och inte så lite stall och häst.

Inte alls så dum enligt redaktörens
uppfattning.

Bikandi 2013 - nr 2794 - 85:-
Rioja. Ecologico Crianza. Tempranillo.
Lagrad 14 mån på franska ekfat.

Kryddig utvecklad doft med fatkaraktär,
inslag av plommon, mörka körsbär,
nougat och lakrits.
Serveras gärna till lamm eller nöt.
Kommer från Vinhuset Olabarri, en gång
gjorde en specialutgåva till Burviks GK

Faustino 1, 2004 - Nr 2678 - 169:-
Rioja. Gran Reserva. Tempranillo.
Handplockade druvor. Lagrat 26
månader på ekfat och 10 år på flaska.
Nu händer det grejer.
Ett fylligt utvecklat vin med inslag av
torkade korsbär, russin, dill och kakao.

Dagens absoluta segrare och väl värt
varenda krona.


Innan Cara avslutade berättade hon, och nu kom nästan en liten tår till,
att hon redan börjat fundera på nästa års provning och hennes förslag
är mousserande versus champagne men till maten sannolikt lite rött.
Vem vill missa det ?  Tack Cara !



Efter provningen fylldes glasen igen så att vi nu också fick en chans att
prova tillsammans med mat och åtminstone 2 av vinerna, Ricasolin och
Bikandin växte avsevärt i smak i kombination med Jimmys läckerheter.


Meny

Rostad tomatsoppa med tryffel färskost
Burrata med tomatsallad (se bilden ovan)
Rostad potatissallad med Merquez och Chipolata
Chark- och ostbricka
Smördegspizza med chevre och valnötter 


Tack Jimmy för en, som vanligt, superb måltid.
.
Till sist var det dags för dragning i vårt lotteri som den här gången, för att
använda Donald Trump-vokabulär, måste ha varit "riggat" Det råkade sig
nämligen så att 2 av de 3 priserna hamnade hos familjen Claësson så man
undrar ju verkligen hur det gick till ?

Lotteriet är helsponsrat av Gastro-Import och Jimmy delade ut gosaker till
förstapristagaren Inger, andra pris till Pirkko och tredje pris till Janne.
Grattis till Er alla





ti
Ett stort, varmt och från hjärtat kommet tack till Oscar II som är arkitekten
bakom hela evenemanget och till alla våra fantastiska vänner på Gastro-Import.



Vid pennan Oscar I som redan ser fram emot
nästa års föreställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar