Torsdag den 29 oktober samlades 27 Oscarianer för att begå årets vinprovning. Oscar I och II inkasserar anmälningsavgiften och delar ut lotter till kvällens lotteri.
Årets provning visade sig att bli någonting utöver det vanliga. Efter provningen överraskade nämligen vår värd, Jimmy Björkman, oss med en 9-rätters avsmakningsmeny som fick smaklökarna att explodera och magen att påtagligt expandera. Jag återkommer till menyn. Dagen till ära hade han till sin hjälp kallat in sin oerhört charmiga och duktiga dotter, Caroline.
![]() |
Jimmy och Caroline häller upp skaldjurssoppa |
I år kunde tyvärr inte vår kompis och Gastro-Import´s egen sommelier, Cara, vara med så Jimmy lånade in Filip Samuelsson från grannen Vinkällan som på ett oerhört proffsigt och kunnigt sätt tog oss med på en härlig resa i vinets underbara värld.
![]() |
Filip Samuelsson |
Oscar II, Jimmy och Filip hade enats om temat: " Cabernet Sauvignon vs Pinot Noir. Skilda världar i smak och en hisnande gommfylld resa i druvans värld ".
![]() |
Fr v. Bourgougne Hautes Cotes de Nuits 2013. Frankrike. Pinot Noir. Nr 5460 på Systembolaget. 149:-
Kryddigt och Mustigt
Adobe 2014. Chile. Cabernet Sauvignon. Nr 6853 - 76:-. Fruktigt och smakrikt.
De Bortoli Yarra Valley 2014. Australien. Pinot Noir. Nr 6678 - 149.-. Kryddigt och mustigt.
Chateau La Tour de By 2011. Frankrike. 60 % Cabernet Sauvignon, 35 % Merlot, 5 %, Petit Verdot.
Nr 3083 - 149:- för 75 cl. Stramt nyanserat.
Smaken är ju som vanligt väldigt personlig och den här gången fanns det nog ingen riktig favorit även om kanske de flesta tyckte bäst om nr 3, alltså De Bortoli från Yarra Valley i Australien.
Personligen tyckte redaktören bäst om Chateau La Touren trots Oscar II´s omdöme: Stramt nyanserat. Om stramt betyder strävt och med hög syra så håller jag med men till en välhängd och välgrillad oxfillé ute på kobben i Roslagen tror jag det kommer att smaka utsökt.
Ett stort tack till Filip och Vinkällan för en väldigt lärorik provning.
Å nu till Jimmy´s överraskning nedan beskrivet med hans egna ord ........
....... och hans egna ord räcker inte riktigt till för att beskriva smakupplevelsen han bjöd oss på. När vi mumsat i oss äggröran med chorizo så stod magen i alla fyra hörn och då låter han glatt meddela att - "Nu är det bara 4 rätter kvar !" Som tur var så bjöd han oss på chou croutte till chipolatan och chou croutte eller sauerkraut som tyskarna säger är ju riktigt bra för matstmältningen så på något mirakulöst sätt gjordes det plötsligt plats i magen för de sista gosakerna.
Ett stort och varmt tack till Dig för en fantastisk matupplevelse. Om Du hade serverat detta på en "vanlig" krog och vi hade kommit från Guide Michelin / Rouge så hade gafflar och omnämnanden stannat i portföljen och 3*** stjärnor tagits upp ur densamma och givits till Jimmy´s Wine & Gourmet Bistro. Riktigt bra gjort !
Resultat i årets lotteri, helsponsrat av Gastro-Import.
Ett oerhört stort och varmt tack till Jimmy, Caroline & Gastro-Import, Filip & Vinkällan och till allas vår kompis Oscar II som var arkitekten bakom hela evenemanget. Vi skickar också en varm hälsning till Cara och hoppas vi ses nästa gång.
Nästa bulletin blir en årsredovisning och julhälsning sisådär runt den 20 december.
Vid pennan / Oscar I
Kryddigt och Mustigt
Adobe 2014. Chile. Cabernet Sauvignon. Nr 6853 - 76:-. Fruktigt och smakrikt.
De Bortoli Yarra Valley 2014. Australien. Pinot Noir. Nr 6678 - 149.-. Kryddigt och mustigt.
Chateau La Tour de By 2011. Frankrike. 60 % Cabernet Sauvignon, 35 % Merlot, 5 %, Petit Verdot.
Nr 3083 - 149:- för 75 cl. Stramt nyanserat.
Smaken är ju som vanligt väldigt personlig och den här gången fanns det nog ingen riktig favorit även om kanske de flesta tyckte bäst om nr 3, alltså De Bortoli från Yarra Valley i Australien.
Personligen tyckte redaktören bäst om Chateau La Touren trots Oscar II´s omdöme: Stramt nyanserat. Om stramt betyder strävt och med hög syra så håller jag med men till en välhängd och välgrillad oxfillé ute på kobben i Roslagen tror jag det kommer att smaka utsökt.
Ett stort tack till Filip och Vinkällan för en väldigt lärorik provning.
Å nu till Jimmy´s överraskning nedan beskrivet med hans egna ord ........
Ankleverterrine snittar
Charkbricka med Tomat & mozzarella sallad.
Skaldjur soppa
Tryffelrisotto.
Äggröra med Chorizo & vitabönor.
Krabba & Pilgrimsmussel pate.
Chipolata med Chou croutte
Ostbricka
Kaffe & Choklad macarong.
Ett stort och varmt tack till Dig för en fantastisk matupplevelse. Om Du hade serverat detta på en "vanlig" krog och vi hade kommit från Guide Michelin / Rouge så hade gafflar och omnämnanden stannat i portföljen och 3*** stjärnor tagits upp ur densamma och givits till Jimmy´s Wine & Gourmet Bistro. Riktigt bra gjort !
Resultat i årets lotteri, helsponsrat av Gastro-Import.
![]() |
Fösta pris: Margareta & Arne Werner 3 gosaker från tunnan. |
![]() |
Andra pris: Irene Hyltefors 2 gosaker från tunnan |
![]() |
Tredje pris: Klas Holm som vanligt. Ulla och Klas vinner nåt varenda år. Hur går det till ? En gosak från tunnan |
Ett oerhört stort och varmt tack till Jimmy, Caroline & Gastro-Import, Filip & Vinkällan och till allas vår kompis Oscar II som var arkitekten bakom hela evenemanget. Vi skickar också en varm hälsning till Cara och hoppas vi ses nästa gång.
Nästa bulletin blir en årsredovisning och julhälsning sisådär runt den 20 december.
Vid pennan / Oscar I
Kära Oscar I
SvaraRaderaDina exellenta kommentarer täcker väl de bedömningar som jag Oscar II gärna vilja ha sagt!
Din vältalighet å skriftens och ordets vägnar är väl känt både i Kungadömet Sverige så väl som utanför Sveriges gränser.
Vi harangerar detta
väl utfört
Oscar II